M-am saturat de Romania

10

Serios. Pur si simplu. Si nu este un sentiment care m-a lovit brusc, ci un cumul de frustrari care s-au acumulat incet dar sigur de-a lungul anilor. Ultima picatura este reprezentata de fetita mea nou-nascuta.

Nu-i bai, eu sunt calit. Am trecut prin comunism, apoi prin asa-zisa noastra democratie. Am invatat sa ma descurc chiar daca ma lovesc la tot pasul de mizerii precum asta sau asta. Mizerii marunte, ati spune, dar acestea sunt cele care iti macina nervii, iti distrug ziua si buna dispozitie si iti transforma viata intr-un calvar.

Insa, de cand s-a nascut fetita mea, ma uit in ochii ei si ma tot intreb: „Aceasta este lumea in care vreau sa traiasca? Sa creasca? Sa se dezvolte?” Iar raspunsul este invariabil un NU hotarat. Nu vreau ca fata mea sa intre intr-un sistem de invatamant/o societate care sa o transforme in asa ceva sau asa ceva. Asa cum nu vreau sa risc sa imi moara cu zile pe un pat de spital pentru ca medicul nu are cum si cu ce sa o salveze. Nici nu vreau sa imi vina acasa agresata de smecherii de cartier sau muscata de haitele de caini maidanezi care ne invadeaza la propriu. Nu vreau sa treaca prin toate mizeriile cotidiene pe care eu cu greu am invatat sa le ignor.

De aceea am luat decizia de a emigra. Definitiv. Romania imi arata in fiecare zi ca nu are capacitatea de a se civiliza in periaoda care ne-a mai ramas noua de trait. Iar viata mea si viata ei sunt prea scurte pentru a le irosi intr-o astfel de societate. Incepand de astazi principalul meu obiectiv este sa plec din Romania pana la finalul anului 2010. Tot ceea ce voi face, tot ceea ce voi intreprinde, tot ceea voi planifica se va concentra pe directia care ma va ajuta sa imi ating acest obiectiv.

Tags

About the author

10 Responses

 1. Alex

  Salut,
  Sunt in aceeasi situatie. Fata mea implineste saptamana viitoare 1 an. Una peste alta, al ajuns la aceeasi concluzie, insa, ramane o intrebare… in perioada asta, unde e mai bine sa pleci? Stiu, si eu imi spun, de multe ori ca poate chiar si in Congo e mai bine decat aici la noi, dar totusi…
  However, se pare ca intr-adevar, trebuie sa ne cautam cat mai curand alta tara… Asta pana nu vom fi cu totii mutati 2m mai jos.

 2. Claudiu

  @alex, noi momentan oscilam intre Spania si Scotia. Sunt doua locuri care ne-au placut foarte mult, ramane acum de studiat si vazut care dintre acestea ni se potriveste mai bine si ne va ajuta sa ne dezvoltam mai bine.

 3. andiszek

  hello,
  felicitari.
  vinerea viitoare emigrez si eu. germania e tinta mea.
  nu am copii, dar sunt si eu satul pana peste cap.
  bafta

 4. Sadak

  Da, e o decizie buna. Locuiesc in afara, chiar daca doar temporar, si pot sa iti spun ca mi-e scarba cand ma gandesc la faptul ca iar trebuie sa vin acasa.

 5. brightie

  buna claudiu

  iti impartasesc lehamitea.
  era o vreme cand consideram ca cei care pleaca sunt cei care aleg calea cea mai usoara si as fi jurat ca eu n-am s-o fac niciodata.
  de vreo doua luni ma tot gandesc si eu la asta.
  ca si tine, pentru cel mic in primul rand.
  ca deh, noi caliti fiind, cum spui tu mai c-am rezista eroic si degeaba…

 6. Sobolan Guzganian

  Se spune ca romanii fura. N-as putea spune daca fura mai mult ca altii. Cert este insa ca Romania ne fura vietile in fiecare zi. Iar cand privesti in ochii unui copil nu poti sa-l condamni la aceeasi soarta.

  Acolo unde pentru copilul tau va fi bine, acolo va fi tara ta. Trist, dar adevarat.