De ce nu a fost Basescu las la referendum

3

Acum ca s-au stins ecourile campaniei electorale, vreau sa demolez unul dintre miturile acesteia: si anume faptul ca Basescu (si asociat lui PDL si sustinatorii) a fost las atunci cand a decis sa boicoteze referendumul si sa-si recastige pozitia de presedinte prin neprezentare.

Indiferent daca sunteti simpatizanti USL sau PDL va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va inchipuiti un camp de batalie numit Referendum. Pe acest camp de batalie intr-o dimineata se afla fata in fata doua armate gata de inclestare. Una dintre acestea este armata USL condusa de Ponta si Antonescu, o armata puternica, numeroasa, cu moralul extrem de ridicat, datorita unei succesiuni de victorii rapide si facile, si o incredere oarba intr-un succes iminent (as pune chiar usor ingamfati). De cealalta parte se afla armata PDL, condusa de Traian Basescu, o armata firava, cu moralul la pamant, asupra careia atarna spectrul masacrului. Batalia in sine ar fi putut urma unul dintre cele trei scenarii de mai jos.

Scenariul 1:
Traian Basescu accepta invitiatia USL de a lupta barbateste, astfel incat ambele armate se reped una asupra celeilalte ca in versiunile romantate ale istoriei medievale prezentate de filmele hollywoodiene. In felul acesta Basescu a luat o decizie eroica, dar sinucigasa si idioata in acelasi timp, deoarece permite armatei USL sa isi utilizeze toate avantajele de forta si numar, rezultatul final fiind previzibil (mai ales ca in viata reala rareori se intampla sa castige ala mai slab).
Rezultatul bataliei: o victorie zdrobitoare si decisiva a armatei USL; eliminarea definitiva a lui Traian Basescu; masacrarea armatei PDL; stergerea acestora de pe fata pamantului.
Urmarea bataliei: USL acapareaza toate tinuturile si bunurile PDL; se instaureaza autoritar la conducerea tarii.
Viitorul natiunii: incert, depinde foarte mult de modul in care USL ar fi gestionat aceasta victorie categorica. Eu am versiunea mea extrem de pesimista, dar nu despre asta este vorba acum.

Scenariul 2:
Chiar inainte de inceperea bataliei Basescu observa pe campul de lupta o pozitie strategica importanta si mult mai usor de aparat: Defileul Cvorumului. In consecinta isi muta repede armata in defileu si incepe sa construiasca baricada Boicotului pentru a-si maximiza sansele de succes si a taia din avantajele armatei USL. Trece pe pozitii defensive, nu evita lupta, insa incearca sa ridice miza. De partea cealalta liderii armatei USL se afla intr-o pozitie ingrata. Pe de o parte isi dau seama ca pozitia ocupata de armata PDL a devenit brusc importanta, iar sperantele lor intr-o batalie scurta si decisiva s-au naruit. Pe de alta parte au in spate cateva milioane de soldati excitati de victoriile anterioare, care simt mirosul sangelui si care, aflati atat de aproape de trofeul suprem – capul lui Basescu, nici nu concep renuntarea la ofensiva. Asa ca baga repede un discurs de imbarbatare in care infiereaza lasitatea lui Basescu si a sustinatorilor lui de a „refuza” lupta si a se ascunde in spatele Baricadei Boicotului si dau semnalul asaltului. Decizia lui Basescu s-a dovedit una inteligenta si pragmatica, iar, spre disperarea soldatilor USL si in ciuda asalturilor lor furibunde, baricada rezista (chiar daca au exista momente in care parea ca va ceda) pana la lasarea serii care a dus la retragerea strategica a armatie USL.
Rezultatul bataliei:
– USL simte gustul amar al unei infrangeri, cu atat mai amar cu cat au avut victoria in mana si le-a scapat printre degeta, la mustata;
– PDL jubileaza pe baricada si aprind tortele victoriei
– In REALITATE s-a terminat indecis: Armata USL chiar daca a fost respinsa este in continuare la fel de mare si de puternica, in timp ce rezistenta PDL continua in munti.
Urmarea bataliei:
– pe termen scurt USL trebuie sa se regrupeze, sa-si tina soldatii in priza si sa le ridice moralul, motiv pentru care au relansta discursurile pe tema lasitatii lui Basescu si a refuzului acestuia de a lupta;
– tot pe termen scurt USL trebuie sa-si repare imaginea serios sifonata de o infrangere in conditiile in care avea toate avantajele de partea sa, motiv pentru care se roaga acum la zeii CCR sa faca o minune (vom afla zilele acestea daca CCR sunt zei sau oameni);
– Pe termen lung USL trebuie sa se decida daca alege sa continue asalturile asupra ultimelor redute basiste sau sa ii lase in plata domnului cocotati pe meterezele lor prezidentiale si sa isi vada de treaba pe teritoriile cucerite deja.
– Pe termen scurt PDL a castiga un scurt respiro pe care l-ar putea folosi sa se regrupeze, sa-si reinflacareze sustinatorii, eventual sa gaseasca noi aliat;
– Pe termen scurt cavalcada USL care calca totul in picioare a fost stopata;
– Traian Basescu se muta inapoi in fortareata prezidentiala, ce o pierduse temporar;
– Pe termen lung PDL si Basescu ar trebui sa faca tot posibilul pentru a evita o noua confruntare directa cu USL si, eventual, sa-i saboteze discret;
Drumul natiunii: este in continuare incert si depinde din nou de deciziile liderilor USL. PDL si Basescu nu prea au multe de spus si impus chiar si in aceste conditii.

Scenariul 3:
Traian Basescu se panicheaza, isi da demisia si pleaca de pe campul de lupta. Aceasta este practic situatia in care Traian Basescu poate fi aratat cu degetul si numit las pentru ca ar renunta la lupta si si-ar lasa armata si sustinatorii la mila invingatorilor.
Rezultatul bataliei: Victorie decisiva a USL fara ca macar sa fie nevoie sa ridice sabia.
Urmarea bataliei: USL acapareaza toate bunurile si teritoriile PDL; Traian Basescu este prins, judecat si condamnat; PDL se dezintegreaza, unii dispar, altii trec in tabara USL, cativa vor incerca o rezistenta timida si inutila.
Drumul natiunii: incert, depinde de modul in care liderii USL vor gestiona victoria.

E lesne de intele ca scenariile 1 si 3 erau cele mai avantajoase pentru USL. Este, de asemenea, evident de ce USL si-a jucat toate cartile pe scenariul 1, era cel care le oferea rezultate maxime din aceasta campanie. In acelasi timp cred ca este acum foarte clar de ce Basescu a ales varianta 2, pentru ca era singura care in mod cert si pragmatic ii oferea o sansa de supravietuire. Orice lider inteligent pus in situatia lui Basescu alegea aceasta a doua varianta, si nu este nevoie sa ma credeti pe cuvant, puteti intreba orice strateg militar sau politic.

Tags

About the author

3 Responses