Singleplayer sau Multiplayer?

Pentru cei nefamiliarizati cu termenii din jocuri Singleplayer se refera la cea experienta de joc in care jucatorul se arunca de unul singur, in timp ce Multiplayer se refera la acea experienta in care jucatorii se strang in grupuri pentru aventura propusa. Mai pe scurt, daca te joci de unul singur esti in mod Singleplayer, iar daca te joci impreuna cu alti oameni atunci esti in mod Multiplayer.

Acum, evident ca odata cu impunerea pe piata a solutiilor de gamificare s-a ridicat si intrebarea, oarecum fireasca, care dintre cele doua experiente este mai eficienta la locul de munca. Sunt destul de multe studii care arata ca noi, oamenii, suntem mai eficienti, mai buni si mai atenti atunci cand lucram pentru un bine colectiv, decat pentru unul personal. Si asta desi cred ca nu era nevoie de atatea studii pentru a o demonstra, diferentele fiind vizibile printr-o simpla observare a mediului social. Motivele pentru care suntem, in general, mai corecti, mai sarguinciosi si mai atenti atunci cand lucram intr-un grup sunt o consecinta a doua aspecte sociale importante pentru noi: statutul si rusinea. Pe de o parte ne place sa ne laudam cu realizarile noastre si sa fim apreciati pentru ele, lucruri care ar fi imposibile daca aceste realizari s-ar obtine in obscuritatea intimitatii personale fara ca nimeni sa stie de ele. Pe de alta parte nu ne place sa fim vazuti ca oameni neseriosi, care intarzie sau isi evita responsabilitatile.

Cu toate acestea, daca urmariti putin pachetele motivationale pe care companiile le ofera angajatilor sunt exclusiv individuale, bazate doar pe realizari personale mai mult sau mai putin obiective. Coroborat cu un alt aspect, si anume lipsa de transparenta in ce priveste evaluarea tuturor angajatilor, face ca aceste pachete motivationale sa isi rateze, deseori, obiectivele de motivare si eficientizare. De aceea consider ca gamificarea este si poate deveni un instrument puternic de motivare in orice companie. Fiindca aduce la lumina exact aceste aspecte esentiale: transparenta evaluarilor si a realizarilor fiecarui membru al echipei. In acest mod toti angajatii vad ca au o contribuite importanta la succesul afacerii, ca toti sunt evaluati corect si obiectiv pe baza unor date statistice adunate coerent despre activitatea si efortul lor. In plus, se pot genera usor sisteme de recompensare bazate pe efortul de echipa si nu neaparat pe realizari individuale, ceea ce si recomand cu incredere. Colaborarea este intotdeauna mai productiva si mai benefica decat competitia.

Din pacate, studiile efectuate pe pachetele si initiativele de motivare implementate de companii arata ca in jur de 66% dintre acestea se bazeaza exclusiv pe solutii individuale si doar 28% au implementat si o solutie de recompensare bazata pe obiective colective. Este o realitate cruda, de care m-am lovit si eu personal, multi dintre clientii abordati preferand o solutie bazata pe competitia dintre angajati. Chiar am fost la un moment dat refuzat dur si nepoliticos de creatorul unui CRM pentru agentii de vanzare deoarece nu i-am confirmat supozitia ca un clasament competitiv ar fi cea mai buna solutie de gamificare pe care ar putea-o implementa.

Ca o concluzie la intrebarea ce motiveaza mai eficient o recompensa individuala sau una impartita cu echipa, raspunsul meu este fara echivoc: echipa.

Tags

About the author